1.000 krammebamser på vej til indlagte børn i Vejle: "Vi er afhængige af, at børnene og deres forældre er trygge i mødet med os, og det hjælper bamserne på”

Foto: TrygFonden.
dato

Hvert år indlægges omkring 60.000 børn på landets hospitaler og specialklinikker. Og det kan være en skræmmende og overvældende oplevelse. Derfor kører TrygFonden nu ud med 50.000 krammebamser til børneafdelinger og specialklinikker over hele landet, og 1.000 af dem lander i Vejle. Her er bamserne et fantastisk redskab til at skabe tryghed og tillid til personalet, fortæller sygeplejerske på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Ambulatorium Vejle.

Ukendte voksne i hvide kitler, mærkelige apparater, mange prøver og en hverdag, som ikke ligner de fleste jævnaldrendes. Det kan være en overvældende oplevelse for de omkring 60.000 danske børn, der hvert år indlægges på landets hospitaler og specialklinikker. Og i en svær tid kan selv små ting gøre en stor forskel, erfarer sygeplejersker landet over.

Derfor er knap 50.000 krammebamser nu på vej fra TrygFonden til børneafdelinger og specialklinikker over hele landet, hvoraf 1.000 af dem lander i Vejle. På Børne- og Ungdomspsykiatrisk Ambulatorium Vejle glæder man sig til at tage imod bamserne, fortæller ambulantsygeplejerske Laila Bitsch Hansen, der gennem 16 år har brugt bamserne i sit arbejde.

”Jeg har indtryk af, at børnene elsker bamserne. De krammer dem, så snart de får dem i favnen. Mange gange har de bamsen med til senere undersøgelser, og jeg hører ofte, at den bruges som sovebamse også. Jeg oplever i høj grad, at bamserne er med til at sikre, at børnene får en god oplevelse hos os,” siger Laila Bitsch Hansen.

Udover at være en tryghed for børnene, spiller bamserne også en rolle i selve behandlingsforløbene på børneafdelinger og specialklinikker rundt omkring i landet. Til stor gavn for sundhedspersonalet, der bruger bamserne som et hjælpsomt værktøj.

“Børnene, der kommer ind hos os, er naturligt nervøse og anspændte, og her virker bamserne beroligende. Det er jo ofte svære samtaler om fx udfordringer med venner, skole eller hjemmet. Her er det en stor hjælp at kunne give bamsen enten undervejs i samtalen eller som en belønning, så vi skaber en tryg relation. Vi er afhængige af, at både børnene og deres forældre er trygge i mødet med os, og det hjælper bamserne på,” siger Laila Bitsch Hansen.

Thea og Theo følger børnene hele vejen
Siden 2007 har isbjørnebamserne, som børnene kender som Thea og Theo, været brugt flittigt på landets børneafdelinger. Og TrygFonden har indsamlet indsigter og erfaringer fra sundhedspersonalet, der blandt andet kan fortælle, at effekten er størst, når bamsen introduceres tidligt i forløbet.

”Erfaringen viser, at det er godt at introducere bamserne så tidligt som muligt, så børnene får det fulde udbytte. Thea og Theo skal fungere som en fortrolig ven, der giver trøst og tryghed i en overvældende tid måske præget af utryghed. I bedste tilfælde er bamsen med under hele forløbet – og kommer med hjem på værelset efterfølgende,” siger Galina Plesner, der er projektchef i TrygFonden.

Kilde: TrygFonden
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.